Field 'firstName' doesn't have a default valueField 'firstName' doesn't have a default value ef2.jaromania.org

CAPITOLUL 1 - ROMÂNIA ONLINE

În următoarele 8 capitole ale modulului Banii pe net™ veți descoperi informații despre:

  • plățile online,
  • folosirea, cu beneficii evidente, a mediului online în viața economică zilnică,
  • modul în care sunt securizate tranzacțiile pe internet
  • cum puteți să alegeți produse, metode și instrumente de care aveți nevoie, economisind timp și bani.
Pe internet poți să te informezi, socializezi și faci cumpărături online. Este important să aflăm cum să facem aceste lucruri în siguranță, precum și ce drepturi și obligații avem în mediul financiar online.

Capitolul 1 conține informații despre

EVOLUȚIA MEDIULUI ONLINE ÎN ROMÂNIA

Noua economie digitală, adresează provocări pentru acceptarea monedelor virtuale, electronice sau, mai simplu, bani care circulă pe net. România beneficiază de internet rapid. Deși suntem plasați, printre țările cu cea mai mare viteză la internet, în fruntea altor state europene, cei mai mulți români nu au încredere în mediul online sau în site-urile de comerț electronic. Dintre cei care fac cumpărături pe internet, doar o mică parte finalizează plata online, majoritatea preferând plata cu numerar, la livrare.

Cu alte cuvinte, deși avem multe conexiuni broadband, dar, dintre românii utilizatori de internet, puțini sunt cei care fac cumpărături online (Conform Eurostat, în 2016, 66% dintre români au folosit internetul și doar 18% au comandat online. Dintre cei cu acces la internet, doar 12% au comandat bunuri online).

BARIERELE TRANZACȚIILOR ELECTRONICE ÎN ROMÂNIA

România deține conexiuni de top la internet, ca viteză și performanță, totuși, în ceea ce privește tranzacțiile online, statisticile arată că 72% dintre români își încep cumpărăturile cu o căutare pe net, pe care o încheie cu o serie de întrebări:

  • „Sigur este de calitate acest produs dacă îl comand de pe net?“
  • „De ce să am încredere într-un produs pe care nu îl pot atinge și verifica?“
  • „Cât timp o să treacă până când o să fie livrat produsul dacă îl comand online?“
  • „De ce îmi cere acest site numărul cardului meu?“

Următoarele capitole vor demonstra că aceste întrebări sunt nefondate în contextul cumpărăturilor online și vor explica cum pot fi realizate cumpărături pe net, în condiții de siguranță și control. Toate activitățile care implică transferuri de bani, inclusiv pe internet, sunt atent monitorizate și reglementate de către Banca Națională a României și de Banca Centrală Europeană, cât și de o serie de alte organisme internaționale. Astfel, indiferent dacă sunteți cumpărători sau comercianți, tranzacțiile online oferă siguranță, rapiditate și confort.